Faptul ca sunteti constienti de binecuvantarile din viata nu inseamna neaparat ca trebuie sa adoptati o atitudine de recunostinta; ci ca trebuie sa faceti in asa fel incat sa aveti parte de lucruri minunate in viata. Recunostinta este o perceptie generala pe care ne-am dori ca toata lumea sa o adopte, deoarece este mult mai pozitiva decat alternativa sa, adica interpretarea tuturor lucrurilor cu superficialitate.

In cadrul unui studiu despre recunostinta si bunastarea subiectiva, participantii si-au notat dispozitiile, comportamentul din timpul momentelor mai grele, perceptia in privinta sanatatii, simptomele fizice si fericirea generala din viata. Cercetatorii au descoperit ca subiectii care isi exprimau multumirea prezentau o bunastare net superioara.

Acestia au dedus ca gratitudinea ajuta oamenii sa simta fericirea mult mai intens. Oamenii de stiinta au conchis: „Rezultatele sugereaza ca axarea constienta asupra binecuvantarilor ar putea aduce beneficii emotionale si interpersonale individului.”

Cercetatorii care studiaza acest subiect se expun unei sarcini destul de dificile, deoarece este foarte greu de definit. Incep prin a spune ca „A fost conceptualizata precum o emotie, o atitudine, o valoare morala, un obicei, o trasatura de personalitate sau un raspuns pentru a trece peste diferite situatii. Cuvantul gratitudine deriva din latinul gratia, insemnand bunavointa, clementa sau recunostinta.”

Intr-un citat de P.W. Pruyser, cercetatorii arata ca formularile ce provin din radacina latina a cuvantului gratitudine fac referinta la „bunatate, generozitate, cadouri, frumusetea de a oferi si de a primi sau la faptul ca reusesti sa obtii ceva din nimic.”

Acestea sunt lucrurile de care veti avea parte atunci cand va aratati recunostinta

Domeniul psihologiei pozitive este relativ nou, dar psihologii sunt fascinati de rezistenta oamenilor pozitivi, care adopta o atitudine recunoscatoare, fata de cei care se axeaza mai mult asupra lucrurilor nefericite de care au parte.

Rar se intampla ca persoanele pozitive sa duca o viata in care sa nu fi pierdut pe cineva, dar in schimb, sunt capabile sa interpreteze pierderea precum un moment trecator de tristete, care le va inmulti bucuria altor momente fericite de care vor avea parte in viata.

Centrul Psihologic al pozitivitatii „este fondat pe credinta ca oamenii isi doresc sa duca vieti insemnate si multumitoare, sa isi cultive ce au mai bun in ei si sa isi amplifice experientele de iubire, de munca si de joaca.” Psihologii spera ca tratarea multor tipuri de boli mentale va fi mult mai usoara daca oamenii pot fi invatati sa devina constienti de binecuvantarile de care au parte in viata.

1. Va intariti prieteniile
Foarte multe dintre reusitele de care avem parte in viata se datoreaza sustinerii si ajutorului pe care il primim din partea prietenilor sau a celor care ne iubesc. Prin faptul ca ne exprimam multumirea fata de oportunitate sau de prietenie, ne aratam recunostinta fata de eforturile pe care altii le-au depus pentru noi. Aprecierea binecuvantarii prieteniilor noastre se rezuma la transmiterea deschisa a multumirilor. Atunci cand prietenii vostri se vor simti apreciati, exista sanse mai mari sa va ajute si in viitor.

Citeste continuarea articolului aici: Voi pentru ce sunteti recunoscatori? Cercetatorii explica modul in care gratitudinea ne schimba vietile