Bucataria franceza a fost intotdeauna un exemplu de excelenta in arta gatitului, iar francezii ii considera pe bucatarii celebri un fel de poeti.

Francezii sunt buni cunoscatori si iubitori ai bucatariei gourmet, sunt pretentiosi si atenti in alegerea gamei si calitatii mancarii. Foietajul este de fapt un aluat frantuzesc.

Aluat foietaj

Baza unui aluat foietaj este untul. Este cel care este responsabil pentru structura sfaramicioasa a aluatului si nu permite glutenului sa se intinda. Majoritatea gospodinelor si patiserilor folosesc unt sau margarina. Uneori aluatul este framantat chiar si cu untura.

Retete cu aluat de foietaj

Exista multe retete cu aluat de foietaj. Iata una care poate fi facuta foarte simplu.

Foietaj cu mere

Ingrediente:
• 1 pachet foietaj
• 5 mere mai potrivite
• 3 linguri de zahar
• 3 lingurite amidon de porumb
scortisoara
zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare:

Se curata merele de coaja si se taie in doua. Se scot semintele. Se dau prin razatoare sau se taie cu aparatul in cubulete. Se pun merele pe foc, se adauga zaharul si se amesteca timp de 10-15 minute.

Amidonul se amesteca cu apa rece, apoi cu cateva linguri de zeama de mere fierbinte si apoi se toarna totul peste compozitia de mere. Amesteca timp de cateva secunde si apoi ia vasul de pe foc.

Taie aluatul foietaj in forme patrate si pune cate doua linguri de mere. Indoaie foaia de foietaj si preseaza, inchizand bine marginile. Aseaza bucatile in tava unsa si tapetata cu o foaie de copt.

Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 10 minute. Scoate si tapeteaza cu zahar pudra.

Foietaj cu branza

Aluatul de patiserie este deosebit de moale si delicat. Astfel de placinte sunt eterice, se topesc in gura si sunt combinate cu tot felul de umpluturi. Daca ai un pachet de foietaj, poti face foietaj cu branza.

Ingrediente:
• un praf de bicarbonat;
• 1 lingura de zahar;
• 0,2 kg branza de vaci;
• un galbenus de ou si sare.

Mod de preparare:

Cumpara branza de vaci cu orice continut de grasime, dar cu umiditate medie. Produsul nu trebuie sa fie bulgari uscati sau cu prea mult zer. Pune branza de vaci intr-un castron si amesteca bine.

Adauga zaharul, un varf de sare si galbenusul de ou si amesteca din nou.

Adauga faina si untul si apoi bicarbonatul stins cu lamaie sau otet. Se amesteca aluatul. Taie foietajul in patrate si apoi pune cate 2 linguri de branza. Inchide bine patratele si apoi pune-le in tava de copt tapetata cu hartie de copt.

Aseaza tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa timp de 10-15 minute sa se coaca. Scoate tava si presara placintele cu zahar pudra.

Ce se poate face din aluat foietaj?

Din aluatul foietaj se pot face multe preparate de patiserie dulci sau sarate. De exemplu, poti face pateuri cu ciuperci, pizza, pateuri cu branza, cu fructe de padure, pateuri cu crema dulce, placinta cu branza, placinta cu mere, fornetti cu diverse umpluturi, carnacior in foietaj etc.

Retete culinare

Daca ai un pachet de foietaj sau daca vrei sa prepari singur aluatul, poti face diverse retete culinare. De exemplu, daca ai musafiri ai putea face o reteta rapida dar foarte aspectuoasa, pizza cu foietaj, macrou si mozzarella.

De asemenea, poti face o placinta cu carne, placinta cu ciuperci, placinte turcesti si multe altele.

Aluat placinta

Cerne faina cu un glisor pe un blat de bucatarie, fa o adancitura in centru, toarna apa in ea, adauga unt si sare, amesteca totul bine si framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

Pe blatul presarat cu faina, formeaza o bila mare si las-o sa se odihneasca timp de o ora. In general, acest aluat poate fi folosit pentru a face placinte sarate si dulci.

Pentru ca aluatul sa functioneze bine, este necesar sa pregatesti unt cu o consistenta buna – nu prea dens si nici prea casant. Prin urmare, trebuie scos din frigider cu cateva minute inainte de utilizare.

Ingrediente:
• 120 g unt
• apa
• faina.