
O iluminare corecta poate adauga farmec si personalitate oricarei incaperi, cu conditia de a gasi locul potrivit si elementele adecvate.
Lumina este o lume fascinanta, te insoteste zilnic, de aceea trebuie sa beneficiezi de iluminarea necesara activitatilor tale.
Tine cont ca iluminatul potrivit te va ajuta sa economisesti la factura de electricitate si sa creezi atmosfere unice in locuinta ta.
Iluminarea locuintei este esentiala si are un efect atat functional cat si practic. De asemenea, te ajuta sa evidentiezi si sa infrumusetezi elementele decorative ale casei tale.
Daca doresti sa creezi in locuinta ta o atmosfera confortabila, relaxanta si placuta, in randurile de mai jos vei gasi sfaturi pentru iluminarea corecta si necesara.
Iluminatul livingului
Livingul este o incapere multifunctionala, de aceea este permisa montarea numeroaselor corpuri de iluminat.
Pentru ca in living obisnuiesti sa petreci timpul cu cei dragi, sa vezi un film, sa citesti sau sa mananci, poti alege corpuri de iluminat de tavan, precum aplicele sau candelabrele, insotite de surse auxiliare: veioze, lampi, spoturi sau lampadare, care iti vor fi de folos atunci cand citesti.
Gasesti spoturi si aplice si in magazinele online, cu ajutorul carora poti completa decorul din living.
Iluminatul incastrat in plafon te ajuta sa rezolvi insuficienta luminii naturale, de aceea spoturile pot fi amplasate in zonele unde nu patrunde lumina.
Iluminatul dormitoarelor
Dormitoarele sunt camere dedicate relaxarii si odihnei, de aceea nu vei avea nevoie de o lumina intensa.
In schimb, trebuie sa pui accent pe amplasarea corecta a corpurilor de iluminat, astfel incat fasciculul luminos sa fie directionat acolo unde ai nevoie.
Pentru dormitor, poti alege o lustra sau o plafoniera care sa asigure o lumina discreta si veioze pentru noptiera.
Daca vrei sa obtii o atmosfera romantica in dormitoare, poti chiar sa renunti la corpurile de iluminat din tavan si sa le inlocuiesti cu veioze si lampadare.
In plus, poti lua in calcul montarea unor intrerupatoare cu variatoare, cu ajutorul carora sa controlezi nivelul de lumina din incapere.
Iluminatul baii
Pentru ca baile au, de cele mai multe ori, dimensiuni reduse, nu e necesar sa amplasezi multe corpuri de iluminat. Totusi, poti opta pentru o lumina puternica, printr-un corp de iluminat de tavan, pentru a oferi senzatia de spatiu marit.
Foloseste LED-uri pe care sa le montezi deasupra oglinzii, a chiuvetei si a dusului, care creeaza o atmosfera relaxanta si nu formeaza umbre.
In ceea ce priveste dusul, poti alege un dispozitiv de plastic montat pe plafon, care sa-ti ofere lumina de care ai nevoie.
Iluminatul bucatariei
In bucatarie, accentul se pune pe evidentierea zonelor de interes. In afara de plafoniera montata in tavan, poti instala suplimentar un neon sau spoturi, fixate deasupra blatului de lucru.
Daca ai stabilit un loc separat de luat masa, opteaza pentru iluminarea locala, cu ajutorul unui corp suspendat, cu picior reglabil, pe care sa il fixezi deasupra mesei.
Rolul acestui corp de iluminat este si unul estetic si iti ofera o atmosfera intima in timpul mesei.
Iluminatul holului
Si corpurile de iluminat pentru hol sunt importante atunci cand vine vorba de amenajare. Pentru ca holul este lipsit de ferestre, vei avea nevoie de surse de iluminat eficiente, mai ales pentru ca ofera prima impresie celor care iti calca pragul.
Te bucuri de un hol spatios? Alege un candelabru, montat in centrul tavanului, care sa ofere un design placut incaperii.
In schimb, daca holul nu are dimensiuni generoase, alege corpuri de iluminat deschise, in nuanta peretilor si oglinzi, care sa ofere impresia de spatiu marit.
Iluminatul biroului
Este bine cunoscut faptul ca iluminatul joaca un rol fundamental atunci cand vine vorba de munca la biroul din propria locuinta.
Daca iluminatul biroului nu este corect, acest lucru poate avea consecinte asupra sanatatii si aici ne referim la oboseala vizuala, stres, aparitia durerilor de cap si epuizarea.
Ori de cate ori este posibil, ar trebui sa se foloseasca lumina naturala, deoarece acest lucru reduce stresul, diminueaza oboseala ochilor si creste eficienta iluminatului.
Pentru iluminatul general al biroului poti opta pentru lampi de plafon cu tuburi fluorescente, iar pentru zona biroului, ideal este sa optezi pentru o lampa cu lumina difuza.
Iluminatul asimetric, tipic lampilor de birou, este cea mai buna alegere pentru zona de lucru. Acesta directioneaza razele de lumina in mod indirect si pe intreaga suprafata de lucru, distributia sa fiind uniforma si neproducand umbre.
Sfaturile prezentate in randurile de mai sus te vor ajuta sa obtii in fiecare camera si colt al casei tale iluminatul care va realiza un echilibru perfect intre stil si functionalitate.
La urma urmei, lumina nu este doar un aspect functional, ci si un element de design si de creare a atmosferei potrivite pentru fiecare incapere.
Alegerea corecta a iluminatului poate transforma complet aspectul si ambianta locuintei tale, adaugand un plus de confort si personalitate.
Fie ca optezi pentru iluminatul ambiental, iluminatul accent sau iluminatul functional, important este sa tii cont de nevoile fiecarei zone si sa alegi surse de lumina adecvate.