Oboseala poate reprezenta o lipsa de energie si de motivatie (atat fizica cat si mentala). Este cu totul diferita de moleseala, termen folosit pentru a descrie nevoia de somn…Oboseala este un lucru de care multi ne plangem dar este important sa ne amintim faptul ca este un simptom si nu o boala – MedicineNet
Toti suntem afectati de oboseala, mai ales atunci cand inaintam in varsta. Varsta de mijloc (intre 30 si 50 de ani) este perioada in care majoritatea persoanelor se simt „epuizati”, „suprasolicitati”, „extenuati”, etc.
Multi dintre cei care afirma aceste lucruri au de a face cu un nivel crescut de solicitari zilnice. Vestile bune sunt ca putem contracara aceasta senzatie nedorita. Tot ce avem nevoie sunt mai multe cunostinte si putere de a ne reveni – si poate o cana de cafea.
Iata 7 lucruri pe care le puteti face daca va simtiti mai mereu extenuati
1. Mergeti la medic
Va faceti verificarile anuale – o examinare amanuntita – in mod regulat? Controalele si analizele de sanatate pot detecta problemele inainte ca acestea sa apara. In cazul in care exista vreo problema, medicul va poate prescrie un regim de tratament.
Oboseala poate fi un simptom si poate sta la baza unei tulburari medicale. O examinare fizica este necesara pentru a confirma sau infirma aceasta posibilitate.
-
Duke Health – institutul medical al Duke Univeristy – face urmatoarele recomandari pentru fiecare grupa de varsta:
- Sub 30 de ani: o verificare la fiecare 2 sau 3 ani. Femeile active sexual, la varsta de 21 de ani, sa se programeze pentru un test Papanicolau.
- Intre 30 si 40 de ani: o examinare fizica anuala. Pentru femeile cu varsta in jurul a 40 de ani se recomanda o mamografie standard.
- 50 de ani si peste: o examinare fizica in fiecare an. Atat femeile cat si barbatii ar trebui sa se programeze pentru o colonoscopie pentru prima oara la 50 de ani – in majoritatea cazurilor – si sa repete controlul la fiecare 10 ani.
2. Puneti-va corpul in miscare
De multe ori, exercitiile fizice sunt ultimul lucru la care o persoana se poate gandi atunci cand este obosita. Totusi, numeroase studii stiintifice au ajuns la concluzia ca o rutina de exercitii fizice este extrem de eficienta pentru a spori nivelul de energie generala a corpului.
Kerry J. Steward, profesoara la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii John Hopkins si directoare a programului clinic de cercetare a fizilogiei in timpul activitatilor fizice, spune ca:
„Exercitiile fizice au fost mereu in stransa legatura cu un nivel ridicat de energie si calitatea generala a vietii. Persoanele care au devenit mai active au o dispozitie mai mare in ceea ce priveste increderea de sine.
Dar activitatea fizica imbunatateste si eficienta inimii, plamanilor si a muschilor…(este) echivalenta cu imbunatatirea consumului de combustibil a masinii voastre. Va da mai multa energie, indiferent de activitatea pe care o indepliniti”.
3. Hidratati-va, hidratati-va, hidratati-va
Deshidratarea apare atunci cand corpul elimina mai multe fluide decat consuma; este o problema ce va va afecta atat fizic cat si mental. Transpiratia, urinarea, precum si respiratia vor cauza pierderea apei din corp.
…
Citeste continuarea articolului aici: 7 lucruri pe care sa le faceti daca va simtiti tot timpul obositi